NetAngel főz

Variációk sütőtökszezonra

Pont annyira szeretem a sutotokot, hogy egy evben egy hetig barmit es barmennyit megegyek belole, aztan egy ujabb evig nagyjabol, fele se szagoljak. A Ferfiember sem nagy baratja a dolognak, tole aztan a butternut squash a boltokban fonnyadna meg. Megis, amikor valami ujdonsaggal lepem meg, kivancsian dugja a fejet a konyhaba.

Az alabbi gyors, tokos probalkozasok az elmult evek eredmenyei:

Fuszeres sutotok chips

A vekonyra szeletelt tokot egy keverotalban egy kis oliva olajjal, csipetnyi soval, egy teaskanal chilli pehellyel, izles szerint orolt komennyel osszeforgatom, majd kozepes hofokon, sutopapirral belelt tepsiben nagyjabol 20 perc alatt ropogosra sutom. Van hogy sargarepat, ceklat, burgonyat is karikazok fel es sutok, hogy minel valtozatosabb legyen az izhatas.

 

Tokmag martogatos/pesto

Egy kis olajjal, fuszerekkel sutoben megprititom a tokmagokat, majd keses betetes robotgepben citromlevel, meg egy korty oliva olajjal, orolt komennyel, fokhagymaval (izles szerint korianderrel) kremesre mixelem.

Ha kiadosabb adagot kivan az alkalom, egy adag csicseriborsot is hozzamixelek, aranyosan tobb fuszerrel es fokhagymaval. Kenyerchips-szel, pitaval, vagy akar a zoldsegszirmokkal is finom.

 

Egzotikus sutotokleves

Kully Masitol tanultam ezt az indiai, barsonyosan kremes, enyhen fuszeres leves receptet:

Hozzavalok:

  • 1 evokanal napraforgo olaj
  • 3 mogyorohagyma (shallots), darabolva
  • 3 gerezd fokhagyma, zuzva
  • 5 cm-es gyomber darabka, meghamozva, lereszelve
  • 2 evokanal curry por (medium)
  • 750 g sutotok, meghamozva, felkockazva
  • 400 g kokusztej (mifelenk konzervben aruljak es nem az atlatszo kokuszvizre gondolok, hanem a suru, feher, kremes tejre)
  • 400 ml zoldseg alaple
  • 50 g tokmag, piritva

Elkeszites:

  • Az olajon uvegesre sutom a hagymat, ovatosan, hogy ne barnuljon meg, csak puhuljon
  • Hozzaadom a fokhagymat, a gyombert es a curry port es par percig tovabb sutom, folyamatosan kavargatva
  • Hozzaadom a felkockazott tokot, a a kokusztejet es a zoldseg alaplevet
  • Osszeforralom a hozzavalokat, majd alacsonybbra veve a hofokot tovabbi 10-15 percig fozom.
  • Egy serpenyoben, kozepes hofokon megpiritom a tokmagot es felreteszem hulni
  • Ha megpuhult a tok a levesben, a tuzhelyrol leveve merulo mixerrel simara mixelem
  • Tanyerokba szedve, piritott tokmaggal meghintve talalom

Alternativ: tokmag helyett piritott kokuszreszelekkel is finom!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!